Is uw persoonlijke lening aanvragen geslaagd voor de test? 7 dingen die je vandaag nog kunt verbeteren

image

Geld lenen

Geld lenen hoeft niets duur te zijn, indien je de reclames dienen geloven. Maar veel kredietaanbieders adverteren met een rentepercentage dat maar voor heel weinig consumenten geldt. Lees precies waar je op dienen letten als je geld wilt lenen.

Wanneer leen je?

Indien je vrij opneembaar spaargeld hebt, moet je niet gaan lenen. De sommige uitzondering op die regel is de aankoop of verbouwing van een bijzonder woning. Of het verstandiger zijn om daarvoor je spaargeld te gebruiken ofwel door een lening af te sluiten hangt af betreffende je persoonlijke belevenis.

Houd bij het afsluiten van een lening rekening met de gebruiksduur van het artikel dat je aan de lening wilt kopen. Als je bijvoorbeeld 5 jaar in een auto wilt rijden, moet de looptijd van de lening niet langer zijn om bij voorkomen dat je met een restschuld blijft zitten.

Precies waar let je op?

Je kunt beter niet lenen betreffende aanbieders die de nadruk leggen op 'Geld lenen zonder BKR' ofwel 'Snel geld lenen'. Identiek geldt voor de zogenaamde flitskredieten.

Ga niet met de eerste aanbieder in zee. Je click here kunt honderden en vaak zelfs duizenden euro's besparen door een lening af te sluiten bij een voordelige aanbieder. Vraag minimaal 2 offertes op bij verschillende aanbieders. Let bij u matchen op:

 • De looptijd van de lening. Indien is hij afbetaald?
 • De effectieve rente. Hoe hoog zijn de rente op jaarbasis, inclusief alle kosten?
 • De hoogte van de aflossing. Hoeveel ga je per kalendermaand betalen?
 • De geldigheid van de offerte. Lage rentes zijn soms beperkt geldig, waardoor je snel moet beslissen.

Let op verzekeringen die de aanbieder aan de lening probeert te koppelen, bijvoorbeeld dezelfde betalingsbeschermer of overlijdensrisicoverzekering. Bedenk of je die nodig hebt en enigszins de bijkomende kosten is.

Welke verzekering heb je nodig?

De grootste instinker bij leningen zijn de verzekeringen die eraan gekoppeld worden. Veel aanbieders proberen je buiten een lening ook betalingsbeschermers aan te bieden. Dat moeten problemen voorkomen indien het financieel even slechter geworden goed gaat. Wees kritisch naar dit soort verzekeringen. Vaak heb je ze niet nodig.

Wat gebeurt daar gelijk je dood aan je schuld? De grote banken schelden hem meestal kwijt, maar veel verschillende aanbieders kloppen bij je nabestaanden aan. Om dat te voorkomen kun je dezelfde overlijdensrisicoverzekering afsluiten betreffende je lening. Vraag je af of je die wel nodig hebt. Misschien laat je naast je lening ook vermogen na, zoals omdat je overwaarde hebt op je huis. Weet dat een overlijdensrisicoverzekering zelden verplicht is bij dezelfde lening. Is dat ongetwijfeld verplicht, dan ben je altijd vrij boven de keuze waar je hem afsluit.

Aanvraag voor een lening afgewezen?

Een kredietverstrekker heeft het recht dezelfde aanvraag voor dezelfde lening af te wijzen. Voor een afwijzing kunnen meerdere redenen zijn. Denken zoals aan een negatieve BKR-registratie (Bureau Krediet Registratie) of een te laag inkomen. Afhankelijk van de reden van afwijzing kun je bij een verschillende aanbieder informeren. Je kunt tevens je BKR-registratie opvragen.

Negatieve BKR-registratie

Zodra je een lening hebt afgesloten, worden de kennis van de overeenkomst aangemeld bij BKR. Vanaf datgene moment ben je daar dus bekend. Is u krediet beëindigd? Dan blijven je kennis nog 5 jaar waarneembaar. Daarna verdwijnen ze moeiteloos uit het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI).

Als je een negatieve BKR-registratie hebt en je van mening bent dat dit onterecht is, kun je dezelfde verzoek tot correctie indienen bij de bank of kredietverstrekker die jouw gegevens heeft aangemeld bij BKR. Je gegevens worden later gewijzigd als ze daadwerkelijk onjuist zijn. Kom je niet tot een uitkomst dan kun je dezelfde beroep doen op de Geschillencommissie BKR; dat kost €50. Als de commissie jou in het direct stelt, krijg je datgene bedrag terug.

Neem actie bij problemen

Lukt het een keer niet om rente en aflossing te afrekenen? Laat het dan niets op zijn beloop, echter neem zelf contact met aan je kredietverstrekker. Vaak is er wel iets bij regelen.

Heb je een klacht betreffende je lening of je financiële tussenpersoon? Dien dat dan schriftelijk in betreffende je aanbieder. Ben je niet tevreden met u antwoord? Richt je later tot het Klachtinstituut Financiële Dienstverlening (Kifid). Geef de aanbieder 8 weken de tijd om te reageren plus dien de klacht bij het Kifid in 3 maanden na de reactie van de aanbieder boven.

Hypotheekrenteaftrek en meer belastingvoordeel

Belastingvoordeel bij een eigen verblijf

Heeft u een bijzonder verblijf? Dan kunt u profiteren van belastingvoordeel. Bijvoorbeeld hypotheekrenteaftrek. Maar ook kosten er omheen de koop en verkoop van uw woning kunt u aftrekken betreffende uw inkomsten voor de belasting. Lees er meer betreffende.

Enigszins is hypotheekrenteaftrek?

De hypotheekrente dat u betaalt voordat jouwe hypotheek kunt jij onder voorwaarden aftrekken betreffende uw inkomen in box 1. Doordat u geld terugkrijgt van de Belastingdienst betaalt u netto slechter geworden aan uw hypotheek.

Kosten dat u 1 keer mag aftrekken

Bijvoorbeeld:

 • Taxatiekosten
 • Advieskosten voor uw hypotheek
 • Afhandelingskosten voor uw hypotheek
 • Kosten aanvragen Nationale Hypotheek Garantie (NHG)
 • Notariskosten hypotheekakte
 • Vergoeding voor vervroegd aflossen (eerder boeterente).
 • Kosten die u elk jaar mag aftrekken

Bijvoorbeeld:

 • Hypotheekrente betreffende de lening van uw woning
 • Betalingen betreffende de grondeigenaar voor erfpacht, opstal ofwel beklemming
 • Onderhoudskosten voor een rijksmonumentenpand.
 • Nauwlettend weten welke kosten u kunt aftrekken?
 • Kijk op de website van de Belastingdienst.

Hypotheekrenteaftrek: de voorwaarden

Bekijk of u voldoet aan de voorwaarden. Bijvoorbeeld:

U gebruikt de hypotheek alleen voordat u kopen, verbeteren ofwel onderhouden van uw verblijf. Ofwel voor de afkoop van het recht betreffende erfpacht.

De woning is jouwe hoofdverblijf. De rente voordat de koop van uw vakantiehuis of tweede woning kunt jij niet aftrekken.

U lost uw hypotheek minstens annuïtair of lineair in maximaal 30 jaar helemaal af. Heeft jij dezelfde hypotheek afgesloten vóór 2013? Dan kunt u de hypotheekrente soms ook aftrekken als u gedeeltelijk ofwel niet aflost.

Verkoopt jij de woning met overwaarde? Plus koopt u in 3 jaar een nieuwe woning? Dan moet jij de overwaarde gebruiken voor uw nieuwe huis door opnieuw van hypotheekrenteaftrek bij kunnen profiteren. Dit heet de bijleenregeling.

Voor u hypotheekrente kunt aftrekken, telt een deel van de waarde van jouwe woning mee als inkomen voordat de belasting. Dit heet eigenwoningforfait en is een percentage van de WOZ-waarde van uw woning. De gemeente stelt de WOZ-waarde elk jaar opnieuw vast.

Indien is de hypotheekrente niet aftrekbaar?

Als u gelijk 31 december 2012 voor de eerste keer een hypotheek heeft afgesloten plus dit een aflossingsvrije hypotheek was. Of een hypotheek dat u niet boven maximaal 30 jaar ten minste annuïtair aflost.

Als jij dezelfde deel van uw hypotheek voor iets anders gedragen dan voor jouwe verblijf. Bijvoorbeeld voor dezelfde auto of de studie betreffende uw kinderen.

Hoedanig hoog zijn de teruggave op hypotheekrenteaftrek?

Dat ligt aan uw inkomen. Hoedanig meer u verdient, hoedanig hoger uw hypotheekrenteaftrek. De overheid verlaagt de maximale hypotheekrenteaftrek nu langzaam. Voornamelijk als u in dezelfde hogere tariefschijf zit, merkt u dit. Valt jij in de hoogste opslagmedium? Dan is de hypotheekrenteaftrek in 2020 verlaagd volgens 46%.

Hoe krijgt u jouwe hypotheekrente terug?

De aftrekbare rente krijgt u voor een deel terug van de Belastingdienst. U kunt het bedrag dat u terugkrijgt in 1 keer ontvangen na afloop van het belastingjaar naar aanleiding betreffende uw aangifte over datgene jaar. Kiest u voor een voorlopige teruggaaf? Later krijgt u elke maand een deel terug. Gelijk afloop van het belastingjaar verrekent de Belastingdienst wat u te veel ofwel te weinig heeft gekregen.

Waar vind ik de gegevens van mijn hypotheek dat ik nodig heb voor de belastingaangifte?

In uw Financieel Jaaroverzicht ziet u tevens uw Hypotheek jaaroverzicht. Daarin staat hoeveel u aan hypotheekrente en eventueel betreffende aflossing heeft betaald. Ook ziet u wat uw openstaande hypotheekbedrag was betreffende het aftrap en aan het einde van het jaar.

Uw Financieel Jaaroverzicht 2019 staat uiterlijk 20 februari 2020 voor jij klaar boven Internet plus Mobiel Bankieren. U ontvangt een Bankmail in Internet Bankieren als uw overzicht klaarstaat.

 1. Tips voor lenen
 2. Zo leent jij verantwoord geld

Spaargeld gebruiken, is altijd goedkoper dan geld lenen. Maar sluit jij een lening af, later wilt u er ongetwijfeld van zijn dat jij die kunt terugbetalen. 6 tips door zo correct mogelijk bij lenen.

Bepaal hoeveel jij elke maand kunt missen: leen verantwoord

Een lening heeft jij niet direct terugbetaald. Maak eerst dezelfde overzicht betreffende uw maandelijkse inkomsten en uitgaven. Houdt u geld over? Dan is dat het bedrag wat u kunt missen aan u terugbetalen van uw lening en de rente. Bedenk ook ofwel dit in de toekomst nog lukt. Als u bijvoorbeeld minder gaat opereren of jouwe kinderen gaan studeren.

Bereken jouwe maandlasten

Bereken hoeveel u kunt lenen

Kies een looptijd die past betreffende uw budget

De periode waarbinnen u een lening dienen terugbetalen heet de looptijd. Een langere looptijd zorgt voor lagere maandlasten. Jij heeft daarbij langduriger tijd om het bedrag dat u heeft geleend terug te betalen. Maar betreffende een langere looptijd betaalt u wel langer rente. De totale kosten van uw lening is daardoor hoger dan bij dezelfde kortere looptijd.

Kies een looptijd die past bij de levensduur

Stel, u leent voordat een auto en jij verwacht dat die nog 5 tijdsperiode rijdt. Kies dan voor een looptijd van maximaal 5 jaar. Anders betaalt u weldra voor wat dat jij niet langduriger gebruikt.

Voeg leningen tegelijkertijd

Heeft jij meerdere leningen? Sluit die dan over naar 1 nieuwe lening. Dit geeft meer overzicht en is meestal voordeliger.

Bekijk de voordelen van oversluiten

Ontvang belastingvoordeel betreffende een verbouwing

Leent u geld om uw koophuis te verbeteren? Bijvoorbeeld voordat dezelfde verbouwing of nieuwe keuken? Dan kunt u de rente van uw Persoonlijke Lening aftrekken van uw belastbaar inkomen.